• OB

Extinction Rebellion - Apocalypse Now

Uppdaterad: 24 apr 2019Extinction Rebellion (XR) är en politisk rörelse som avser att utnyttja icke-vålds metoder för att avvärja klimatkrisen, stoppa förlusten av biologisk mångfald och minimera risken för mänsklig utrotning och ekologisk kollaps.


XR grundades i UK i maj 2018 av omkring hundra akademiker som undertecknade ett uppmaning till handling, rörelsen lanserades i slutet av oktober 2018 av Roger Hallam, Gail Bradbrook, Simon Bramwell och andra aktivister. I november 2018 genomfördes olika aktioner av civil olydnad i London.

Sedan dess har rörelsen vuxit snabbt, och dragit till sig aktivister från radikala grupperingar inom vänstern och miljörörelsen.


XR har spridit sig snabbt till flera länder via sociala media och etablerade kontakter inom internationella radikala grupper. XR växer även i Sverige med flera tusen sympatisörer och hundratals aktivister som har genomfört under 2019 aktioner i Stockholm, Göteborg, Lund mfl.


Till skillnad från 1968 vänsterrörelsen som lovade utopisk framtid, en socialistisk paradis lovar XR inget utan hotar med annalkande apokalyps. Distopyska visioner om klimatkatastrof, decimering av arterna på jorden, översvämningar och svält driver radikala element att delta i XRs aktioner.


Tiden kommer att visa hur långt XR är villiga att gå med sina aktioner. En ökänd terrorist så en gång: "Protest är när jag säger: detta gillar jag inte. Motstånd är när jag ser till att det jag inte gillar slutar sker." Ulrike Meinhof.314 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Stort tack!

Information about climate changes ©2019 by Klimatbalans. Proudly created with Wix.com