• OB

Det långa gröna svansen, vuxenmobbning i klimatapokalypsens tid


Alla över 20 år minns säkert tiden då vi pratade om vädret för att slippa kontroversiella ämnen. Vädret styrde vårt liv men rationella människor tog för givet att vi inte styr vädret. Ibland var det kallt, ibland varmt, storm eller solsken var ingens fel, bara väder.

Nuförtiden är det annorlunda. Förnuftiga människor aktar sig för att diskutera vädret eller "klimatet" kring midsommarbordet. Man vill helst inte skapa dålig stämning eller starta släktfejd med aningslösa kommentarer som "det är kyligare i år" eller "det är inte helt ovanligt med hagel vid midsommar".


Debatten kring klimatförändringarna har blivit mer och mer aggressiv de senaste åren och åsiktskorridorren har smalmat till. Tyvärr leder flera mediahus processen som delegitimerar åsikter som inte är i linje med IPCC senaste rapport. Samtidigt är det i princip omöjligt att vara för alarmistisk. De mest fantasifulla "prognoser" om "klimatkris" och "end of civilisation" får hedersplats i rapporteringen utan nyanser och balans.


Samtidigt svartmåls de som inte rycks med i det apokalyptiska stämningen som "förnekare", "lågutbildade" och "högerextrema". Just nu stannar MSM där, på sociala media tar folk inklusive aktiva journalister och politiker det hela till nya nivåer av organiserad vuxenmobbning, trakasserier och hot.


Nyligen intervjuade Gefle Dagblad klimatforskaren Lennart Bengtsson, en nestor inom området. Bengtsson slutsatser efter decennier av klimatforskning är att det inte finns anledning till panik, klimatet förändras men han ser inget katastrof inom överskådlig tid.

En upprörd mobb samlades genast på Facebook gruppen Klimatklubben med 17,7 tusen medlemmar. En medlem skrev post med uppmaning till folk att skriva till tidningen och journalisten som vågade yttra en avvikande åsikt om klimatet. Flera medlemmar tog saken i egna händer, ringde och mailade inklusive hot med krav om att artikeln togs bort. Facebook posten fick många oreflekterade kommentarer bla från journalister och en ökänd riksdagskandidat för Miljöpartiet som har en ovana att ringa upp och bjuda åsiktsmotståndare på en utskällning.


Det hela är ovärdigt och antidemokratiskt. Klimataktivister, ibland kända medlemmar i regeringspartiet MP tar sig friheten att tysta ner medborgare med hot och trakasserier. Vi hoppas att media och regeringspartierna ta tag i detta, rensar luften och markera mot de antidemokratiska krafterna som växer i vänsterns politiska bakgård.1293 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Information about climate changes ©2019 by Klimatbalans. Proudly created with Wix.com